In en om het huis
Deuren en ramen vormen de overbrugging tussen de veilige wereld binnen en de buitenwereld.
Zo nu en dan is er een kans, of een noodzaak, om die overbrugging aan te pakken.
Een mooie houten deur waar eerst een metalen kanteldeur of een aluminium schuifpui zat? Luiken, buiten of op z'n Japans met rijstpapier aan de binnenkant?
Ook een prettige bank op een goed gekozen punt vlakbij de entree kan het plezier in de tuin ineens vergroten!
In en om het huis - luiken
In een aantal van de oude luiken van dit noord-Franse dorpshuis zat de rot. Alle luiken werden vervangen, volgens een ontwerp dat de lokale stijl - eenvoudige vuren paneelluiken - combineert met de wensen van de eigenaar - bijvoorbeeld hardhouten latten langs de kopse kanten tegen inwatering.
Het nu eenvormige sluitwerk maakt de bediening van de luiken - het huis telt 9 ramen, d.w.z. 18 luiken - eenvoudiger. De "crochet à crémaillère" op elk luik maakt het mogelijk ze op een ventilatiestand te zetten, zodat de zon wordt buitengehouden maar er toch veel luchtcirculatie mogelijk is.
(zomer 2007)
In en om het huis - Japanse vensterschermen
De vernieuwing van de voorgevel van dit huis maakte nieuwe gordijnen en vitrage voor deze logeerkamer en praktijkruimte noodzakelijk.
Uit het ontwerp van de Japanse lantaarns ontstond het idee voor deze vensterschermen.
Het rijstpapier laat een zacht wit licht van buiten door. Bij veroudering of beschadiging kun je het papier eenvoudig vervangen (in Japan is dat werkje een onderdeel van de voorjaarsschoonmaak).
De schermen zelf zijn van plataan en lopen in een kozijn met ventilatieopeningen. Door de schermen hoger te maken dan het raam feitelijk is, is de kamer optisch een maatje groter geworden.
(winter 2008)
In en om het huis - garage-/werkplaatsdeuren
Op deze plaats zat een stalen klapdeur, donker en koud en tochtig in de winter.
De driehoekige vorm van de ramen weerspiegelt de dakvorm vlak erboven.
De uitvoering als "staldeur" maakt veel ventilatie mogelijk zonder vrije inloop van de werkplaatsruimte.
(voorjaar 1999)
In en om het huis - tuinbank in eiken
Deze tuinbank - losjes geïnspireerd op een ontwerp van Rietveld - zette ik met behulp van lijmklemmen provisorisch in elkaar, zodat ik de zithoogte en -diepte en de helling van de rugleuning precies kon afstemmen op de wensen van de opdrachtgeefster. Zulke dingen zijn belangrijk, als je vaak en met plezier van zo'n meubel gebruik wil maken. En zeker als je dan ook niet meer tot de allerjongsten behoort...
De bank is afgewerkt met Auro tuinmeubelolie.
(zomer 2009)
In en om het huis - entree-aftimmering
In deze idyllische maar kleine zuid-Franse gite was weinig opbergruimte, en in de entree was daar nog ruimte voor. Zo ontstond het idee voor deze ondiepe kast, die (buiten de foto) is aangevuld met enkele planken en een doorlopende zitbank.
De deuren en de zitplank zijn uitgevoerd in geölied iepen, wat het geheel een rustiek karakter heeft. De vuren legplanken zijn wit gebeitst zodat de houtnerf nog juist zichtbaar is.
(zomer 2009)