Hangoortafel - van ruw hout naar meubelhout
Zo ligt het hout bij de houthandel: een boom is met een reusachtige zaagmachine aan plakken gezaagd, en met houtjes ertussen - zodat de wind vrij spel heeft - ligt het hout er te drogen (soms wordt het in een oven voorgedroogd).
Ik schaaf het op de schaafmachine tot de vereiste dikte. Pas bij het schaven wordt de structuur en tekening van het hout goed zichtbaar, het grove zaagwerk in de houtzagerij laat dat niet toe.
Daarna zaag ik de breedtes uit die ik nodig heb.
Hangoortafel in eiken
De uitgangspunten voor deze tafel waren:
- makkelijk verplaatsbaar/verrijdbaar
- in ontwerp aansluitend op het al aanwezige eiken meubilair
- maten - ingeklapt - afgestemd op de "parkeerplaats" onder de keukenbar.
Zo ontstond deze traditionele hangoortafel, die geen concessies doet aan zogenaamde moderne constructiemethoden.
Wat niet wil zeggen dat er geen machines bij de vervaardiging zijn gebruikt, wel dat alle fijnafwerking en detaillering handwerk is. En de hoofdconstructie geheel uit pen- en gatverbindingen bestaat.
Hangoortafel - frezen van de afronding
De afronding van het tafelblad gebeurt als het hele tafelblad nog één geheel is. Met de freesmachine die is ingeklemd in een linealenset wordt de cirkelvorm heel precies uit het tafelblad gehaald.
Met deze freesmachine worden ook de randen van het blad en alle andere onderdelen afgerond, zodat de tafel overal plezierig aanvoelt.
Het spannende moment is als de oren dan van het rechthoekige middendeel van het blad gezaagd worden - staat het streepje wel op de juiste plaats? Dat blijkt gelukkig het geval.
Hangoortafel - afwerking
Meubels werk ik vaak af met produkten van Auro, een Duitse firma die zich vérgaand heeft gespecialiseerd in meubel- en vloeroliën uit natuurlijke grondstoffen. Een tafel als deze krijgt twee maal een behandeling met impregneerolie (een mengsel van o.a. lijnolie en citrusolie) en de slotafwerking is met vloeibare bijenwas, waarmee ook het onderhoud van de tafel kan gebeuren.
Zo komt de tekening en warmte van het hout optimaal tot zijn recht.
Hangoortafel - het onderstel
De pen-en gatverbindingen, waarmee de regels van het onderstel met elkaar en met de poten verbonden zijn, maak ik machinaal maar de pennen werk ik met de hand tot het laatste detail bij. Zo ontstaat de meest precieze passing: met een paar druppels houtlijm gaan zulke verbindingen een leven lang mee.
Het onderstel is met de extra "H"-verbinding relatief zwaar geconstrueerd. Dat is nodig vanwege de extra belasting door de uitklapdelen en door het rijden met de tafel; een klein drempeltje moet ook nog te nemen zijn, jaar-in jaar-uit!
Hangoortafel - vervaardigen van het tafelblad
Een tafelblad wordt gemaakt door een aantal planken van gelijke of variërende breedte tegen elkaar te lijmen; die planken heb ik eerst geselecteerd op tekening en op de manier waarop ze uit de boom zijn gezaagd. Mits de lijmkanten heel precies passend geschaafd zijn, is zo'n verbinding ijzersterk.
Bij het lijmen wordt de lijm tussen de planken uitgeperst. Met een handschaaf en ten laatste met een schraapijzer werk ik lijmranden en kleine oneffenheden weg zodat een mooi glad oppervlak ontstaat.